Alžběta Prachatická

bytový architekt

Ráda bych Vás přesvědčila, že spolupráce s bytovým architektem nebo designérem na tvorbě Vašeho interiéru, kde s největší pravděpodobností strávíte významnou část svého života, není zbytečný luxus.

Zaměřuji se na design interiérů a realizace komerčních i bytových interiérů.

Záda kuchyňské linky - část 3 - Originální a nadčasové materiály

Přidáno 03/24/17

ZÁDA KUCHYŇSKÉ LINKY

A jsme na konci mého průvodce zad kuchyňských linek. Tyto materiály jsou na rozdíl od uvedených v 1. a 2. díle spíše neviditelné. Mí klienti dávají přednost tradičním nebo trendy materiálům. Proto originální a nadčasové uvádím až v posledním dílu. Snad vám alespoň rozšíří obzory:

ZÁDA KUCHYŇSKÉ LINKY 3.DÍL – ORIGINÁLNÍ A NADČASOVÉ MATERIÁLY

Splashback

Splashback je technologicky špičkový, vysoce lesklý akrylátový panel, který má vzhled skla, ale oproti skleněným obkladům nemá žádná instalační omezení. Splashback přichází s řadou luxusních barev a díky tomu, že je vyroben z unikátních polymerů, panely nepraskají  a neznečišťují se běžnými domácími činnostmi. Panely Splashback mohou být upravovány a řezány přímo na místě při instalaci, což umožňuje montáž na míru a přesné umístění výřezů pro zásuvky, vodovodní baterie nebo drátěný systém. Jsou  25 krát odolnější proti nárazu než skleněné obklady

HPL Lamináty 

Vysokotlaké lamináty HPL nabízí kvalitní a odolný povrch na mnoho let.  Nepřeberné množství variant barev, struktur, povrchů i individuální řešení - např. digitální tisk. Povrch z vysokotlakého laminátu je prokazatelně více jak 15x odolnější než povrch tkz. "lamino" desky (LTD, DTDL)!  Dlouhodobá životnost HPL laminátů, množství barev, struktur předurčuje tyto materiály pro hodnotný design interiérů. Jako záda kuchyňské linky je vhodný zejména díky své odolnosti, zejména u plnyových varných ploch. 

Kovolamináty

Kovolaminát vzniká přilepením kovové fólie (nejčastěji z hliníku, mědi nebo oceli), na laminátovou HPL desku. Díky tomuto způsobu zpracování se vyznačuje oproti ostatním deskám podstatně větší odolností, snadnou omyvatelností i možností chemické údržby povrchu. Je u nich také vysoká odolnost vůči oděru. Nicméně na drátěnku zapomeňte a ani drsné čističe typu Cif nejsou vhodné. Také při styku s pracovní deskou by měl být chráněný lištou, aby na něj co nejméně působila voda. 

Rockfoil aneb kamenná dýha/fólie

Novinkou je přírodní kamenná dýha, jinak zvaná také jako kamenná fólie, je vyráběná z pravého kamene – štípatelné břidlice, křemene nebo lepeného minerálního pískovce. Kamenná dýha je výjimečná jak svou strukturou přírodního kamene, tak i lehkostí samotného materiálu. Vyrábí se v tl. 1-5 mm a lze jej využít jak na záda kuchyňských linek (po patřičném ošetření), tak na kuchyňská dvířka, dveře, do koupelen a obložení sloupů. Výhodou je především ohebnost. Nevýhodou je náročnější údržba. Nabízí www.kamenna-dyha.cz a www.flexibilnipiskovec.cz.

Plexisklo

Ne moc často využívaným materiálem je plexisklo. Vzhledově může připomínat sklo, má spoustu jeho vlastností, ale na rozdíl od skla do něj můžete bez větších rizik vrtat – nerezový závěsný systém atp. Také má proti sklu nižší váhu, ale zato vyšší pořizovací cenu. Plexisklo má trochu pošramocenou pověst z dob komunismu, ale již několik let si užívá svého oprávněného návratu na scénu. V interiéru jsem plexisklo použila kromě zad kuchyňské linky také na nábytková dvířka v hliníkových rámečcích a na dělení dveří vestavných skříní. Plexisklo nabízí stejně jako sklo, také možnosti podsvícení, takže může nahradit osvětlení pod horními skříňkami.

Hliníkové kompozitní desky s potiskem

Tyto desky jsou vlastně obdobou plexiskla opláštěného hliníkovou fólií. Vyrábí se v odstínech RAL, v lesklých kovových dekorech nebo s potiskem. Je to v současné době lahůdka a v našem tržním prostředí využívaná spíše v komerční sféře, ale několik designérů již využilo tento materiál na záda kuchyňských linek nebo jiných částí interiéru, jako jsou dělící příčky a výplně nábytkových dvířek.  

Vinylové dílce

Jako poslední uvádím možnost využití klasických vinylových dílců k nalepení na zeď mezi horní a dolní skříňky. Osobně by mě to asi nenapadlo, ale zaslechla jsem to v nějakém pořadu Po lopatě, kdy se mluvilo o vinylových dílcích a jejich využití. Tak třeba to pro někoho bude inspirující. Pokud použijete vinylovou tapetu, tak je nutné ji překrýt čirým sklem, protože údržba by byla náročná. 

Na závěr

Na otázku, jaký materiál je pro obložení "ten pravý", nelze jednoznačně odpovědět. Kromě vzhledu, funkčnosti a individuálního vkusu budoucího uživatele je třeba brát v úvahu praktickou zátěž a odolnost a v neposlední řadě také poměr mezi cenou a předpokládanou životností. Správné rozvržení ergonomických zón, výběr mechanismů, vnitřního řešení skříněk, volba materiálů a spotřebičů je nedílnou součástí Vaší kuchyně a usnadní Vám život.

Ztrácíte se v množství informací? Pomůžu Vám - ušetřím Váš čas i peníze. Čekám na zavolání na tel. 603 238 056 nebo na e-mail : prachaticka@apdesign.cz.

Vaše Alžběta

Komentáře:

Přidat komentář

Jmenuji se Alžběta Prachatická

a v roce 1998 jsem se rozhodla pro kariéru bytové architektky. Od dětství jsem měla zálibu v proměnách starých kufrů a krabic od bot na byty pro panenky, kdy jsem vyráběla z kartónů příčky, vytvářela na stěny vlastní tapety a látkou polepovala nábytek ze starých krabiček od léků.

Před 17 lety jsem nejdříve jen občas pomáhala přátelům a známým s barevností a dispozičním řešením jejich interiérů, ale později se poptávka po mých službách rozšířila tak, že jsem se rozhodla v tomto oboru zůstat a rozvíjet se dál.

Nabízím službu zkušené bytové architektky

a praktické ženské, která vaří a má děti, takže ví, jak funguje domácnost. Nebojte se třeba jen zeptat v bezplatné poradně na to, s čím si při zařizování nevíte rady např. barevné kombinace. Nebojím se jakéhokoliv zadání. Nejsem multifunkční, ale s pomocí šikovných řemeslníků zajistím provedení vašeho domova od stavebních úprav až po výrobu a montáž nábytku a osvětlení. Několik stran referencí mluví víc, než dlouhý přesvědčovací text, proč si vybrat právě mně. 

Těším se na spolupráci. Vaše Alžběta

© 2017 AP Design s.r.o. Všechna práva vyhrazena | Webdesign: IR-webdesign, tvorba webových stránek