Alžběta Prachatická

bytový architekt

Ráda bych Vás přesvědčila, že spolupráce s bytovým architektem nebo designérem na tvorbě Vašeho interiéru, kde s největší pravděpodobností strávíte významnou část svého života, není zbytečný luxus.

Zaměřuji se na design interiérů a realizace komerčních i bytových interiérů.

Záda kuchyňské linky - část 2 - Trendy současnosti

Přidáno 03/24/17

ZÁDA KUCHYŇSKÉ LINKY

V tomto díle se zaměříme na materiály, které jsou v současnosti IN. V minulém díle jsme si prošli tradiční materiály jako je keramika, laminátové desky a omyvatelné nátěry. Ale ne každému tyto materiály vyhovují. Podívejme se na současné možnosti řešení zad kuchyňských linek, které se na výsluní dostaly nedávno. Nabízím alespoň na pár příkladů:

ZÁDA KUCHYŇSKÉ LINKY 2.DÍL – TRENDY SOUČASNOSTI

Sklo / Zrcadlo

U nás nyní nejčastěji používaný materiál. V nabídce jsou skla Lacobel, kalená skla v odstínech RAL, skleněné mozaiky a v současné době skla s potiskem (nabízí např. Sklo JAP). Při použití tapety nebo malby za kuchyňskou linkou a osazením čirého skla na záda kuchyňské linky, nenaruší celkový efekt originální kuchyně. Barevná skla se lepí přímo na dokonale rovnou zeď. V případě nerovností  využíváme hliníkových lišt, do kterých se sklo vsadí a díky liště má částečný odskok od nerovné stěny. Nedávno mi volal klient, že do již osazeného skla by si rád nechal navrtat úchytky pro drátěný program, jestli mu to zajistím. To má smůlu, navíc jsme toto probírali v době, kdy se zaměřovaly otvory pro zásuvky. Bohužel, toto již do osazeného skla nelze, což je jeho nevýhoda.  Zrcadlo a zrcadlové mozaiky jsou luxusnější alternativou, zvětšují prostor a působí honosně, ale jsou více náročné na údržbu. Zrcadlo bych nabízela pouze tzv. „mikrovlnkovým typům“, kteří v kuchyni používají pouze hrnek a talíř.

Betonová/cementová stěrka

Docela rychlý nástup na scénu měly betonové stěrky. Na záda kuchyňských linek je poslední dobou velice oblíbený, ale má jak své zastánce, tak i odpůrce. Tento cementový nátěr imitující vzhled betonu se nabízí ve více než 50 odstínech. Stěrka se natahuje na kvalitní podklad, případně se přebrousí a podle výběru efektu se nalakuje nebo naolejuje. Chová se jako keramický obklad, ale beze spár. Výhodou je cenová dostupnost a možnost do ní kdykoliv vrtat. V případě realizace doporučuji obrátit se na odbornou firmu, i kdyby vám drahá polovička chtěla předvést svoji šikovnost právě u betonové stěrky. Uvádím příklady panDOMO, Facebeton a jiné.

 

Technistone

Nádherným a vznešeným materiálem je Technistone. Jde o uměle vytvořený kámen z přírodní kamenné drtě, různě velkých fragmentů, synteticky barvený  a spojovaný tmely. Když se vám vlastní šikovností podaří kus uštípnout, tak stačí přetmelit a přebrousit. Tento materiál je teplotně odolný, nenasákavý a dobře udržovatelný. Umělý kámen Technistone je jedním z luxusních řešení pracovní desky a zad kuchyňské linky. Nicméně musíte sáhnout hlouběji do kapsy, ale výsledek stojí za to! Měla jsem klienta, který s odvahou sobě vlastní vzal vrtačku a aby udělal své drahé paní radost, přivrtal na obklad držáky drátěného programu. Nicméně doporučuji i toto nechat na odborníkovi, sami se do zásahu takto drahého materiálu nepouštějte!

Corrian, Varicor, Kerrock, Meganit

Jsou to umělé materiály vyrobené taktéž z přírodních drtí, ovšem s pojivem na bázi akrylátů. Pokud dojde k drobnému poškození, stačí ho přebrousit a přeleštit a nedochází k oddělování vrstev. Je zde velká flexibilita barev a každá pracovní plocha je ručně zpracována odborníky. Říkám tomuto materiálu “ bezešvý“. Vypadá jako výlisek z plastu, ale je to zdravotně nezávadný a odolný materiál – dřez je beze spár součástí pracovní desky, stejně jako styk pracovní desky a zad kuchyňské linky. Proto neexistují místa pro ukládání špíny a plísní. Ideální materiál pro vás dámy, které si potrpíte na maximální čistotu.

Přírodní kámen – žula, mramor, břidlice

Přírodní kámen využíváme především na pracovní desky, ale stejně jako umělý, ho lze využít jako záda kuchyňské linky. V kuchyních se používají především žuly, ale v nabídce jsou mramory, travertiny, břidlice a jiné. Žula má neomezenou trvanlivost, nemění barvu, je tvrdá, nenasákavá, mechanicky odolná a bez problémů snáší vysoké teploty. Vyznačuje se především originalitou každého kusu desky a nenapodobitelnou prací přírody. Měla jsem klienta, který na adresu žuly konstatoval : „Kdybych si ji dal do kuchyně, tak se cítím jak na hřbitově“. Mramory moc ráda nemám, jelikož jsou více pórovité a tím více náchylné k poškození. Vsakují oleje, takže i mastnotu a kyselé látky např. červené víno a to zejména u světlejších odstínů není zrovna příjemné.

Nerez

Obkladové panely z nerezu mají využití zejména za varnou plochou, ale i v celoplošném využití působí velmi noblesně a luxusně. Jedinou nevýhodou je náročnější údržba. Ale z vlastní zkušenosti vím, protože mi tvoří větší část zad kuchyňské linky za varnou plochou a celou pracovní desku, že to není zas taková pravda. Jednoduše se setře mastnota vodou se saponátem a následně se přetře celý panel naolejovaným hadříkem. Kdyby mi ho jedna z dam na úklid nepoškrabala na kousku drátěnkou, tak je dodnes po 13 letech, jako nový. Pracovní deska sice získala patinu, ale osobně právě to na nerezu miluju.

Ztrácíte se v množství informací? Pomůžu Vám - ušetřím Váš čas i peníze. Čekám na zavolání na tel. 603 238 056 nebo na e-mail : prachaticka@apdesign.cz.

Komentáře:

Přidat komentář

Jmenuji se Alžběta Prachatická

a v roce 1998 jsem se rozhodla pro kariéru bytové architektky. Od dětství jsem měla zálibu v proměnách starých kufrů a krabic od bot na byty pro panenky, kdy jsem vyráběla z kartónů příčky, vytvářela na stěny vlastní tapety a látkou polepovala nábytek ze starých krabiček od léků.

Před 17 lety jsem nejdříve jen občas pomáhala přátelům a známým s barevností a dispozičním řešením jejich interiérů, ale později se poptávka po mých službách rozšířila tak, že jsem se rozhodla v tomto oboru zůstat a rozvíjet se dál.

Nabízím službu zkušené bytové architektky

a praktické ženské, která vaří a má děti, takže ví, jak funguje domácnost. Nebojte se třeba jen zeptat v bezplatné poradně na to, s čím si při zařizování nevíte rady např. barevné kombinace. Nebojím se jakéhokoliv zadání. Nejsem multifunkční, ale s pomocí šikovných řemeslníků zajistím provedení vašeho domova od stavebních úprav až po výrobu a montáž nábytku a osvětlení. Několik stran referencí mluví víc, než dlouhý přesvědčovací text, proč si vybrat právě mně. 

Těším se na spolupráci. Vaše Alžběta

© 2017 AP Design s.r.o. Všechna práva vyhrazena | Webdesign: IR-webdesign, tvorba webových stránek