Alžběta Prachatická

bytový architekt

Ráda bych Vás přesvědčila, že spolupráce s bytovým architektem nebo designérem na tvorbě Vašeho interiéru, kde s největší pravděpodobností strávíte významnou část svého života, není zbytečný luxus.

Zaměřuji se na design interiérů a realizace komerčních i bytových interiérů.

Kuchyň s bytovým architektem

Přidáno 02/19/16

12 kroků ke zlaté, respektive žluté kuchyni s bytovým architektem, aneb Co vám kuchyňské studio nenabídne

Paní Veronika mně oslovila přes poradnu na mých webových stránkách, kde se zajímala o cenu za zpracování návrhu, časový rozvrh jednotlivých prací a zda je možné kompletní zajištění zakázky. Vzhledem k péči o malého Daníka a manželově vytíženosti potřebovala někoho, za kým by nemusela někam jezdit a kdo následně zajistí kompletní realizaci kuchyně. Na první schůzce jsme se tedy dohodly přes e-mail a specifikovaly termín.

1. KROK

Přijela jsem přímo do bytu, kde měla rekonstrukce probíhat. Otevřela mi usměvavá paní Veronika s malým Daníkem a uvedla mně do kuchyně propojené s obývákem. Při zaměřování prostoru mi paní Veronika postupně sdělovala svoje představy a požadavky.

Po zaměření a analýze prostoru jsme si sedly ke kafi nad jednoduché náčrtky a nahlas přemýšlely nad ideálním řešením, které bude rodině vyhovovat. Rozevřela jsem vzorník a nechala paní Veroniku „předvybrat“ barvy/dekory, které jí nejvíce oslovují. Byla nadšená ze žluté.

Dohodly jsme se na:

-          odbourání části stěny, vytvoříme více otevřený prostor s obývacím pokojem a vznikne malý barový pultík (spíše na odkládání, než na posezení)

-          odbourání části stěny v jídelní části a srovnáme tak překážku pro pohodlné sezení

-          výměně podlahy v celém prostoru vč. obýváku

-          vyšší pracovní desce – 910 mm

-          maximu úložných prostor

-          varianta zazdění dveří do vláčkárny a kuchyň ve tvaru U

-          pokud to družstvo dovolí, tak na likvidaci radiátoru, který je nevyužitý

Následovalo fotografování pro moje potřeby (je líp si prostor při návrhu připomenout) a rozloučení s usměvavou paní Veronikou a Daníkem. Takto kuchyň vypadala před a po rekonstrukci :

 

  • před rekonstrukcí
  • před rekonstrukcí 1
  • IMG_0121
  • IMG_0133

 

 2KROK

Obvykle mně klienti již na 2 schůzku navštíví v kanceláři v Jažlovické ul. a já klientům prezentuji návrhy tam nebo je zasílám přes e-mail a podrobně popisuji svoje myšlenky v návrhu. Finální verzi předávám opět osobně. S paní Veronikou jsme se dohodly, že si připlatí a budu ji s každým návrhem navštěvovat u ní doma, aby nemusela s Daníkem cestovat po Praze.

Po shlédnutí si vybrala jednu z navržených variant, na které jsem na místě udělala potřebné úpravy v 3D programu a měly jsme finální verzi. To se samozřejmě nestává často, většinou si klienti nechávají návrhy uzrát. Ale tady šlo všechno jako po másle. Ve hře byla i varianta ve tvaru U, ale manžel klientky se zazděním dveří do jeho "kumbálu" tzv. zazdil. 

Rovnou jsme se s klientkou dohodly na podmínkách a ceně za koordinaci a realizaci celé zakázky, aby se klientka vrátila z dovolené rovnou do alespoň částečně zařízené kuchyně a neměla problémy při péči o rodinu. Takto vypadala vizualizace a následná realizace : 

 

  • vizualizace
  • IMG_0133

  

3. KROK

Po 2 schůzce, kdy jsme se dohodly na realizaci celé zakázky, jsem připravila podklady pro výrobu a stavební úpravy. Stavební firmu si, bohužel, zajišťovali klienti sami. Je i pro klienty lepší, když stavební úpravy zajistí dodavatel kuchyně. Ale bylo štěstí, že na práce někdo dohlížel a koordinoval.  Jinak by se nestihlo vše ve slíbeném termínu.

4. KROK

Tentokrát jsem přivezla paní Veronice několik katalogů – úchytky, dřezy, baterie, odpadkové koše. Vzala jsem vzorky skel na záda kuchyňské linky, vzorník pracovních desek. K barvě kuchyňské linky jsme vybraly přesný odstín světlé pracovní desky a tvar úchytek.

Spotřebiče si klienti vybrali sami, pouze jsem jim doporučila kvalitnější digestoř a doladila barevnost spotřebičů. Dodávku pak zajistili truhláři.

Ze vzorníku Fatra Thermofix jsme si odsouhlasily dekor podlahy, který jsem předem doporučila. Přiložily jsme dekor kuchyně, pracovní desky, skla na záda kuchyňské linky a vinylové podlahy, protože vizualizace přece jen může trošku zkreslovat realitu.

5. KROK

Na kuchyňskou linku jsem poptala 3 truhlářské firmy, všechny se kterými jsem již v minulosti spolupracovala a byla jsem spokojená. Cenové nabídky obratem poslaly 2 truhlárny. Jedné jsme se nedočkali s klienty vůbec, nicméně s omluvou, že jsou kapacitně přetíženi a nemohli by v požadovaném termínu kuchyň dodat.

Klientům jsem tedy předala 2 cenové nabídky na dodávku nábytku do kuchyně. Cenově se nabídky nějak výrazně neodlišovaly. Po společné konzultaci jsme s klienty zvolili firmu, která měla v ceně zahrnuto i LED osvětlení nad pracovní deskou a pod barovým pultem.

Předběžné cenové nabídky dostali klienti i na stavební a podlahářské práce, na základě mých podkladů.

Dalším krokem by měla být schůzka s šéfem stavební firmy, zástupcem truhlářské firmy a zástupcem podlahářů, abychom zkoordinovali práce.

6. KROK

Když se sešli všichni dodavatelé, předala jsem znovu šéfovi stavební firmy podklady pro úpravu rozvodů, vody, elektriky a bouracích prací v tištěné podobě. Z původního návrhu likvidace radiátoru, který je nevyužívaný, jsme museli upustit, jelikož to bytové družstvo nedovolilo, kvůli osazenému teplotnímu čidlu. Takže jsme se alespoň dohodli na zmenšení topného tělesa, aby zabíral ve spížní skříni, do které jsme ho zavřeli, co nejméně místa.

Následně byly dodány finální cenové nabídky na řemeslné práce.

Vzhledem k tomu, že klienti byli vázáni výpovědní lhůtou u stavebního spoření, muselo se vše dopředu naplánovat. Připravil se harmonogram prací tak, aby na sebe jednotlivá řemesla navazovala. 

7. KROK

S příchodem hotovosti se celá akce spustila. Klienti mi předali klíče. Celý prostor byl již vyklizen, takže mohla nastoupit stavební firma. Znovu jsme prošli jednotlivé rozvody, úpravy světel, stěn, výměnu radiátoru za ten nejmenší na planetě, úpravu odpadu, výšku barového pultu atp…. Společně s truhlářem jsme přesně vyměřili jednotlivé zásuvky, umístění traf a kabelů pro LED osvětlení. Také bylo nutné upravit odpad pro dřez a myčku a částečně ho zasekat do panelu, aby nepřekážel vestavné troubě…  

Stavební firma nám v průběhu rekonstrukce napáchala několik chyb, které jsem naštěstí včas odhalila a daly se napravit. Při realizacích raději spolupracuji s menšími firmami, nebo nasmlouvám jednotlivce, které si zkoordinuji. U velkých firem je problém, že malá zakázka je až druhořadá, takže se na ni nespěchá a řemeslníci navíc dostávají informace zprostředkovaně. Proto je nutné jim intenzivně šlapat po krku, jak moc termín hoří. U kuchyní mám osvědčené to, že si úpravy rozvodů, ale i stavební úpravy, zajistí přímo dodavatel kuchyně. Takto vypadal průběh rekonstrukce :

  • kuchyň 1
  • kuchyň 2
  • kuchyň 3
  • spíž 1

8. KROK

Byly mi předány klíče s tím, že stavební úpravy jsou úspěšně ve finále. Nastoupili podlaháři, kteří si v pátek vystěrkovali podlahu, aby během víkendu dostatečně zatvrdla. V pondělí podlahové dílce Fatra Thermofix položili a v úterý mohli nastoupit truhláři.

9. KROK

Přijela jsem převzít podlahu a zaslala klientce pár fotek pro představu, aby se měla na co těšit. Fotky si většinou dělám i pro dokumentaci. Mohou truhláři podlahu poškodit a je lepší, když je viník známý, než aby řemeslnící házeli vinu jeden na druhého. Ještě se dodělávaly lišty, hlavně v prostoru obýváku. Do kuchyně přijdou až po montáži nábytku.

10. KROK

Dorazili truhláři s první várkou kuchyně. Opět  jsem jen předala klíče a nechala je pracovat. Odpoledne jsem se stavila a nafotila aktuální stav. Byly hotové spodní i horní skříňky. Vzhledem k tomu, že už se plánoval návrat paní Veroniky, tak truhláři přivezli mobilní varný ostrůvek, aby mohla prozatím alespoň vařit, než přivezou zbytek nábytku a spotřebiče.

Ještě stihnul dorazit podlahář a doříznout všechny podlahové a přechodové lišty, aby byla i podlaha kompletní.

 

  • kuchyň 1
  • kuchyň 2
  • kuchyň 3
  • spíž 1

11. KROK

Truhláři přivezli zbytek skříní, které se na místě při první montáži zaměřovali, namontovali pracovní desku, osadili spotřebiče, zapojili vodu, zprovoznili myčku, osadili led osvětlení… Kuchyň byla plně funkční, ale ještě ne kompletní.

Chyběla hliníková dvířka na horní skříňky a kalené sklo na záda kuchyňské linky, které se nechávaly vyrábět u externích dodavatelů, což nikdo z nás nemohl ovlivnit.

12. KROK

Konečně dorazila finální várka – hliníkové rámečky a kalené sklo na záda kuchyňské linky. A byla kuchyň kompletní. Nyní se mohlo slavnostně předávat.

 

Souhlasíte, že tuto službu pro vás žádné kuchyňské studio neudělá? Tam vám sice zdarma připraví návrh, za instalační plány již zaplatíte, musíte si sehnat někoho, kdo to podle nich upraví… Pak přijedou montážníci a na čí straně byla chyba, že rozvody vody nejsou správně? Čí byla chyba, že chybí kabel pro led osvětlení? Čí je chyba, že zásuvka pro myčku je za ní? Takže se nemontuje a musí se znovu sekat a upravovat.

S bytovým architektem, máte zaručen hladký průběh rekonstrukce a hlavně koordinaci jednotlivých prací a postupů. Tím pádem vám ušetří čas, nervy a peníze. Líbí se vám můj způsob práce? Ráda pomůžu i vám. Neváhejte mně kontaktovat na prachaticka@apdesign.cz nebo na mobil 603 238 056. Celou realizaci můžete shlédnout zde.

Vaše Alžběta

Komentáře:

Přidat komentář

Jmenuji se Alžběta Prachatická

a v roce 1998 jsem se rozhodla pro kariéru bytové architektky. Od dětství jsem měla zálibu v proměnách starých kufrů a krabic od bot na byty pro panenky, kdy jsem vyráběla z kartónů příčky, vytvářela na stěny vlastní tapety a látkou polepovala nábytek ze starých krabiček od léků.

Před 17 lety jsem nejdříve jen občas pomáhala přátelům a známým s barevností a dispozičním řešením jejich interiérů, ale později se poptávka po mých službách rozšířila tak, že jsem se rozhodla v tomto oboru zůstat a rozvíjet se dál.

Nabízím službu zkušené bytové architektky

a praktické ženské, která vaří a má děti, takže ví, jak funguje domácnost. Nebojte se třeba jen zeptat v bezplatné poradně na to, s čím si při zařizování nevíte rady např. barevné kombinace. Nebojím se jakéhokoliv zadání. Nejsem multifunkční, ale s pomocí šikovných řemeslníků zajistím provedení vašeho domova od stavebních úprav až po výrobu a montáž nábytku a osvětlení. Několik stran referencí mluví víc, než dlouhý přesvědčovací text, proč si vybrat právě mně. 

Těším se na spolupráci. Vaše Alžběta

© 2017 AP Design s.r.o. Všechna práva vyhrazena | Webdesign: IR-webdesign, tvorba webových stránek